ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ИЗГРАДЊИ ФАБРИКЕ
13.07.2010
Потписивањем Меморандума о разумевању, градоначелник Ниша Милош Симоновић, власник и директор италијанске компаније "Дајтек" Ђулијано Зуко и министар економије Млађан Динкић озваничили су у Нишу, најављену инвестицију о  изградњи фабрике у индустријској зони Доње Међурово Градске општине Палилуле.Овим Споразумом је предвиђено да изградња фабрике започне септембра ове године, а производња у њој отпочне септембра 2011. Град Ниш је на време обезбедио сву потребну документацију и као први град у Србији бесплатно уступио земљиште за градњу фабрике према новом Закону о планирању и изградњи.

Инвестиција италијанске компаније ''Дајтек'' у Нишу, вредна је 12 милиона евра, а у погонима нове фабрике биће запослено 400 радника. Влада Србије је, по новој уредби, у знак подршке италијанском инвеститору, доделила максималних 10.000 евра по новозапосленом раднику. Компанији "Дајтек", чији је годишњи промет 270 милиона евра, ово ће бити осма фабрика у свету. Из Ниша ће својим производима снабдевати "Мерцедес", "Рено", "Џенерал моторс" и "Фијат". Комплетна производња ће директно или преко "Фијата" у Крагујевцу ићи у извоз.

Наше пројекције развоја, зацртане у стратегијама Општине и планови се остварују – нагласио је овим поводом проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.

После Јужнокорејске компаније Јура ( Iura Corporation ), која има већ фабрику у Рачи и инвестира седам милиона евра у нови производни погон у Нишу, и након договора са италијанском компанијом о новој инвестицији, индустријска зона Доње Међурово, омогућиће запослење за преко 2000 радника. „Јура” је један од светских лидера у производњи система за електронску дистрибуцију у аутомобилској индустрији. Компанија запошљава више од 50.000 људи а у 2009. години остварила је промет од око 700 милиона евра на нивоу целе групације. Ова компанија је у Србији купила „Заставу Електро” за око 3 милиона евра.